Koza je velmi zvláštní a originální zvíře jak povahou tak složením kozího mléka Dříve bylo
kozí mléko používáno jako podpůrný lék pro léčbu plicních chorob - což jsem si i já ověřila na vlastní kůži po vymizení mnohaletého
chronického kašle.
Trochu o složení :) Kozí mléko neobsahuje jeden typ bílkoviny která způsobuje alergii u kravského mléka, proto je vhodné jako náhrada.
Má jiné složení tuku který je volně rozptýlen v malých kapénkách, proto je lépe stravitelnější....
Konzumace kozího mléka příznivě ovlivňuje nervovou soustavu a velmi dobře působí na imunitu a nezahleňuje a pomáhá i při kožních problémech.
Myslím, že kozí mléko má velmi pozitivních vlastností a určitě stojí za to ho zařadit do jídelníčku
vyrábíme čerstvý sýr - dohřívaný - to znamená, že je ještě zbaven části
syrovátky a je kompaktnější než měkký sýr - procentem sušiny spadá spíše do polotvrdých sýrů. Nabízíme ho v čistě přírodní verzi
nebo s jednodruhovým kořením. Na výběr máme černuchu (lidově černý kmín), zelený pepř nebo chilli a zelený pepř. Koření přidáváme pouze pro
doplnění chuti v rozumné míře aby sýr stále hrál hlavní roli a přidané koření ho doplňovalo, ale nepřetlouklo.
Čersvý sýr tvarohový, který jsme nazvali RoZťa - proto, že se dá i trochu rozetřít :)
Kozí tvaroh je velmi jemný a lahodný. Je chutný i nijak neupravený. Dají se z něj připravit různé pomazánky - jak slané i sladké.
Určitě přídáme postupně i nějaké vyzkoušené recepty.
Vyrábíme pouze bílý jogurt.
Zvolili jsme jogurt s mírnou kyselostí, který pomalu dokysává. Baští ho v neochucené podobě i naše tříleté dítko a o to nám jde :)
Kozí jogurt je řidší oproti kravskému, je to dáno složením kozího mléka a vzhledem k tomu, že nepoužíváme žádné zahušťovadla tak to tak
prostě je :)
Jogurt, a o to víc kozí je prostě zázrak. Hlavním principem vzniku jogurtu je fermentace ušlechtilými mikroorganismy, které rozkládají
laktózu na jednoduché látky, proto i organismus lidí, kteří mají lehčí formu intolerance na laktózu dokáží zakysané mléčné výrobky lépe strávit.
A jak je to s trvanlivostí našeho jogurtu? Na etiketu uvádíme 10 dní, ale i po 14 dnech je naprosto vpořádku pouze kyselejší :)
Zakysané mléčné výrobky jsou velmi dobře stravitelné a určitě stojí za to je jíst častěji.
Vzniká podobně jako jogurt. Zvolili jsme probiotické zakysané mléko, které obsahuje bifidobkterie, propionové baktekrie lactobaciy a Acidofilní zakysané mléko
Je to tvarohový plísňový sýr s popelem, který je jemný v chuti.